Zonnepanelen: 0543 20 00 31

Buggyverhuur: 06 22 77 44 04

Blog

Zonnepanelen schoonmaken of niet?

Zonnepanelen schoonmaken of niet?

Het is weer voorjaar, de tijd waarop iedere zonnepanelen eigenaar zich op verheugd! De combinatie van een felle zon met een relatief lage omgevingstemperatuur zorgt voor de hoogste opbrengsten. Maar er is ook één nadeel, de natuur bloeit op en zorgt voor stuifmeel en stof. Wij horen je denken: “moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?”

In het voorjaar komt de natuur in Nederland weer tot leven. De pollen zweven door de lucht en voor velen breekt daarmee de tijd van hooikoorts weer aan. Niet alleen jij, maar ook jou zonnepanelen kunnen last hebben van dit zwevende stuifmeel. Vaak zie je een soort lichtgele laag over je zonne-installatie ontstaan. Of woon je in landelijk gebied? Dan is de kans groot dat de akkerbouw weer op gang komt en voor veel zand/stof in de lucht zorgt wat ook op jouw zonne-installatie kan belanden. Wat moet je hier nou mee, schoonmaken of niet?

Zonnepanelen poetsen zichzelf

Ja het is echt waar, jouw zonnepanelen kunnen zichzelf poetsen. Maar hoe? Nou, dat gebeurt op de volgende twee manieren:

  • Een zonne-installatie wordt altijd in een bepaalde hellingshoek geplaatst, in principe nooit helemaal plat op het dak met een hellingshoek van 0 graden. Doordat de zonnepanelen dus schuin geplaatst zijn, spoelt een regenbui het vuil van de zonnepanelen af;
  • Elk zonnepaneel heeft een dunne ‘zelfreinigende’ laag die vuil afstotend werkt. Daardoor blijft er al minder vuil op de zonnepanelen liggen en kan de rest er met een regenbui afspoelen.

Moet ik mijn zonnepanelen dan nooit schoonmaken?

Dat ligt eraan. Als het een lange tijd niet regent kan het toch raadzaam zijn om de zonnepanelen schoon te maken. Dit kun je het beste inschatten door de opbrengst van de zonnepanelen in de gaten te houden via een app. Iedereen die een complete zonne-installatie van Huls Duurzame Energie heeft, heeft toegang tot zo’n app (meestal Growatt ShinePhone of SolarEdge Monitoring). Vergelijk opbrengsten goed met een vergelijkbare periode (week) waarin de zonnepanelen wél schoon waren.

Woon jij op of naast een agrarisch bedrijf of in de buurt van zware industrie waar veel stof/vuil in de lucht veroorzaakt wordt? In dat geval raden we je aan om je installatie extra goed in de gaten te houden, vooral na lange droge periodes.

“In mei leggen alle vogels een ei”

Wist je dat een grote klodder vogelpoep kan zorgen voor een rendementsverlies van 2 tot 5% op een zonnepaneel!? Heb je veel (over)last van vogels en hun uitwerpselen? Verwijder deze voorzichtig zoals hieronder omschreven. Ook veel last van vogels onder de zonnepanelen? Vraag ons dan naar de mogelijkheid om vogelborstels rondom je zonne-installatie te plaatsen.

Hoe moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Als jij je eigen zonnepanelen moet schoonmaken, bijvoorbeeld omdat het al heel lang droog is en je de opbrengst echt achteruit ziet gaan, dan moet je als volgt te werk gaan:

  • Denk altijd aan je eigen veiligheid. Zijn je zonnepanelen niet makkelijk te bereiken? Ga dan niet zelf het dak op en gebruik een uitschuifbare wisser of schakel een lokaal schoonmaakbedrijf in. In Winterswijk bijvoorbeeld TipTop Schoonmaakdiensten;
  • Schakel de zonne-installatie helemaal uit als je gaat schoonmaken, zowel in de meterkast als bij de omvormer;
  • Zonnepanelen kunnen loeiheet worden in de volle zon. Maak dus bij voorkeur schoon in de ochtend of namiddag;
  • Gebruik bij het schoonmaken een tuinslang, nooit een hoge drukreiniger;
  • Komt er uit jouw kraan extreem hard water? Gebruik dan bij voorkeur regenwater;
  • Na het afspoelen kun je de panelen afnemen met een zachte natte spons of een doek.

Gebruik nooit een schuurspons, schuurmiddel (ander reinigingsmiddel), hogedrukspuit of ander middel dat de bovenste laag van de zonnepanelen kan aantasten.

Verschil landscape en portrait installatie

De algemene conclusie is dat zonnepanelen in principe zichzelf reinigen, maar in enkele gevallen wel een subtiele schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. Toch willen wij je nog even op het volgende wijzen. Er zit namelijk verschil tussen de invloed van vuil op een zonnepaneel bij een portrait- en een landscape systeem, of te wel verticale- of horizontale montage.

Zie hiernaast een voorbeeld van een zonnepaneel in portrait. Regen kan ervoor zorgen dat vuil naar beneden spoelt en dat er een vuillaag onderaan de korte zijde van het zonnepaneel ontstaat. Een standaard zonnepaneel is opgedeeld in een drietal strings. In het geval van een portrait-systeem kan deze vuillaag dus invloed hebben op alle drie strings, waardoor de opbrengst van het hele paneel flink beïnvloed wordt. Dit geldt niet alleen voor een vuillaag aan de onderzijde, maar ook een grote klodder vogelpoep die meerdere strings beïnvloedt.

Bij een landscape-systeem heeft vuilophoping aan de lange onderzijde van een zonnepaneel enkel invloed op string 3. Hierdoor wordt de totale opbrengst van het zonnepaneel beperkt beïnvloedt door het vuil. Let dus ook bij het zelf schoonmaken dat er geen vuilresten aan de onderzijde van zonnepaneel geen vuilresten achterblijven.

2 Replies to “Zonnepanelen schoonmaken of niet?”

Comments are closed.