Als ‘kartrekker’ van duurzame energie en -ontwikkelingen, in dit geval bijna letterlijk, is overgaan op volledig elektrisch rijden een belangrijke stap. Zowel privé als bij het bedrijf zijn we overenthousiast geworden. De Frisian FM-50 was onze eerste aanwinst (2012) en wordt inmiddels al jaren gebruikt. In december 2014 hebben we met het bedrijf de stap genomen om een Tesla Model S aan te schaffen; wat rijdt die auto fantastisch! De meest actuele toevoeging aan onze ‘elektrische vloot’ voor privé gebruik is de Volkswagen E-Up (2015), een praktische elektrische auto die van alle luxe is voorzien voor middellange afstanden. Onder onderstaande afbeelding vindt u meer over de auto’s, maar nu eerst iets over onze ervaringen met het elektrische rijden.

Het grootste voordeel van een elektrische auto is natuurlijk het milieu-aspect, namelijk een uitstoot van 0,0. Bij ons helemaal omdat wij de stroom die de auto’s gebruiken zelf duurzaam opwekken! Maar er zijn ook andere voordelen. Neem bijvoorbeeld het rijcomfort van een elektrische auto door de soepelheid waarmee je kunt rijden en de lage geluidsproductie. Maar ook de financiële voordelen mogen niet vergeten worden!

Elektrische auto's

Frisian FM-50

Helemaal links op de foto ziet u de Frisian Transporter FM-50. Wij maken hier sinds 2012 gebruik van bij het rijden van kleine afstanden, zowel in de winter als de zomerperiode. Dankzij de terreinbanden en krachtige elektromotor trekt deze transporter zich overal doorheen, wat zeer gemakkelijk is bij groene klussen. De actieradius bedraagt zo’n 80 km, met een maximum snelheid van 60 km/h. Een praktische elektrische wagen voor korte afstanden en voor om het huis en/of bedrijf!

Volkswagen E-Up

In het midden staat de VW E-Up. Een praktische volledig elektrische auto die van alle luxe voorzien is voor middellange afstanden. De actieradius van de E-Up is zo’n 140 km. Men denkt vaak al gauw dat dit te weinig is, maar dit is ruim voldoende voor bijna al het woon-werkverkeer in Nederland, mits u juist omgaat met het ‘stekkeren’ van de auto. Het opladen verloopt namelijk zeer snel, binnen een uur wordt 50 km actieradius of meer geladen afhankelijk van hoe vol de accu nog is. Een fantastische auto dus voor middellange afstanden waarbij u geniet van alle voordelen en luxe van elektrisch rijden!

Tesla Model S (85 kWh)

Rechts staat de Tesla Model S, het neusje van de zalm van de elektrische auto’s tot nu toe. Op een enkeling na geen knopje te vinden in deze auto, alles wordt geregeld via een groot touch-screen tussen de bestuurder en de bijrijder in. Het rijcomfort is ongelooflijk. De Tesla Model S met een 85 kWh-batterij heeft een actieradius van 460 km. Ruim voldoende om lange afstanden te rijden voor het bedrijf. Voor de liefhebber, binnen 4 à 5 seconden ga je van 0 naar 100 km/h…

Financiële voordelen

Voor alle drie de auto’s betaal je geen wegenbelasting. In ons geval betalen we ook geen brandstof, door de eigen duurzame opwek van stroom. Bij de Tesla krijg je levenslang gratis de mogelijkheid om stroom te tanken bij de ‘Supercharger’-oplaadpunten van Tesla. Ten opzichte van een vergelijkbare auto, bespaar je met de Tesla al snel €350 per maand. Wist u dat wanneer u zakelijk een elektrische auto aanschaft dat dit in bijna alle gevallen financieel aantrekkelijker is dan de traditionele brandstofauto’s?