Mijn omvormer valt vaak uit, hoe kan dat?

Als je omvormer uitvalt, komt dit meestal door het feit dat er teveel zonne-energie op het net wordt teruggeleverd in de buurt. De spanning op het elektriciteitsnetwerk loopt dan te hoog op. Deze spanning moet in Nederland op ongeveer 230 volt liggen, omdat al jouw elektrische apparaten hierop zijn ontworpen. De spanning op het elektriciteitsnet mag 10% afwijken van dit gemiddeld, kortom van 207 – 253 Volt. Jouw omvormer heeft een veiligheidsinstelling dat deze zichzelf uitschakelt bij een te hoge spanning op het elektriciteitsnet.

Loopt deze spanning op tot boven de 250 Volt, dan kan jouw omvormer op zonnige dagen dus zichzelf uitschakelen. Wij kunnen hier helaas niets aan doen. Wil je voor de aanschaf weten of het elektriciteitsnet bij jou in de buurt last heeft van een te hoge netspanning? Klik hier en doe de postcodecheck op de website van netbeheerder Liander.

Heb jij al zonnepanelen en last van het uitvallen van je omvormer op zonnige dagen? Via deze link kun je spanningsproblemen bij jou in de buurt melden bij Liander.

Veel gestelde vragen