Hoe werkt een zonne-installatie?

Lichtinval zorgt ervoor dat zonnepanelen stroom opwekken. Vandaar dat zonnepanelen ook vaak PV-panelen worden genoemd, waarbij de P voor photo (=licht) staat en de V voor voltaïsch (=elektrische spanning), kortom licht omzetten in elektrische spanning en dus stroom.

De zonnepanelen wekken gelijkstroom op. De omvormer van het zonnesysteem zet deze gelijkstroom om naar wisselstroom zodat jij de stroom in je apparaten kan gebruiken of terug kunt leveren op het net. De omvormer stuurt de wisselstroom naar de meterkast waar de stroom wordt verdeeld in huis. Het overschot wordt teruggeleverd op het energienet. Op een later moment, bijvoorbeeld in de nacht of in de winterdagen, mag je de stroom die je hebt teruggeleverd weer gratis uit het net halen. Dit noemen we salderen en dit wordt door jouw energieleverancier op je jaarrekening verwerkt.

Deze zogenaamde salderingsregeling wordt waarschijnlijk vanaf 2025 afgebouwd. Op dat moment kun je steeds minder stroom die je in de zomer teruglevert ‘opsparen’ voor de winter. Dat is het moment waarop de thuisbatterij steeds interessanter gaat worden!

Veel gestelde vragen