Wat is salderen?

Volgens de salderingsregeling mag je alle stroom die je op zonnige dagen hebt teruggeleverd aan het stroomnet op minder zonnige dagen (herst/winter) of in de nacht weer gratis terugnemen uit het stroomnet. Je energieleverancier regelt dit voor jou op je jaarafrekening. De salderingsregeling is niet langer houdbaar, omdat er steeds meer wordt teruggeleverd in Nederland en het stroomnet daarmee overvol raakt. Dat kan er zelfs voor zorgen dat jou omvormer op zonnige dagen uitvalt, omdat er al teveel zonnestroom is op het lokale stroomnet. Daarom wordt de salderingsregeling hoogstwaarschijnlijk per 2025 afgebouwd. Meer daarover kun je lezen op de website van MilieuCentraal.

In de praktijk blijft salderen mogelijk, namelijk als je zoveel mogelijk energie ‘achter de meter’ gebruikt. Dat wil zeggen dat je de zonnestroom direct gebruikt voor je apparatuur in huis, om de elektrische auto op te laden of tijdelijk in een thuisbatterij stopt om de stroom op een minder zonnig moment weer uit deze batterij te halen.

Kortom, met het afbouwen van de salderingsregeling wordt een thuisbatterij steeds aantrekkelijker. Meer weten over de thuisbatterij? Check de deze pagina!

Veel gestelde vragen