Wat is Wattpiek?

De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp. Dit staat voor Wattpeak, oftewel Wattpiek. De huidige generatie zonnepanelen heeft een vermogen dat ligt tussen de 360 en 420 Wp. Op grote bedrijfsdaken worden zonnepanelen van 540 Wp of meer geplaatst, maar let op: de afmetingen van de zonnepanelen zijn veel groter. Deze zonnepanelen zijn dus niet per se beter en wekken hetzelfde op per m2 als de kleinere zonnepanelen die bij jou op het dak worden geplaatst.

Een zonnepaneel produceert bijna nooit het maximale vermogen in Wp. In Nederland rekenen we met een gemiddelde opbrengst op een gemiddeld dak van 0,85 kWh per Wp. Als jij een paneel van 400 Wp op een gemiddeld dak hebt liggen zal deze ongeveer (0,85 kWh/Wp * 400 Wp =) 340 kWh per jaar aan zonnestroom produceren.

Zonnepaneelfabrikanten leveren hun panelen vaak met een ‘positieve tolerantie’. Een zonnepaneel precies 400 Wp laten produceren is namelijk heel lastig om voor elkaar te krijgen in het productieproces. Een ‘positieve tolerantie’ van 0-3% betekent bijvoorbeeld dat een zonnepaneel van 400 Wp tenminste 400 Watt als piekvermogen kan leveren, maar er zullen ook zonnepanelen van hetzelfde merk en fabrikaat bijzitten die (103% * 400Wp =) 412 Watt als piekvermogen kunnen leveren.

Veel gestelde vragen